Русия засега не планира да превзема Харков (обзор)

Владимир Путин на церемонията по откриването на руско-китайското изложение ЕКСПО.

Путин участва в руско-китайско изложение в Харбин

Офанзивата е в отговор на украинските нападения

Офанзивата на Москва в Североизточна Украйна е в отговор на украинските удари в Русия, заяви президентът Владимир Путин. И увери, че засега Москва няма намерение да превзема украинския град Харков, съобщиха световните агенции.
„Заявих публично, че ако това продължава, ще бъдем принудени да създадем буферни зони за сигурност, една санитарна зона. И това правим“, обясни Путин на пресконференция в град Харбин, който посети днес, във втория ден от визитата си в Китай. Това е първото му задгранично посещение от новия му пети мандат начело на Русия. В Харбин Путин участва в откриването на руско-китайско изложение ЕКСПО и на форум за регионално сътрудничество.

„Онова, което се случва по направлението на Харков, е също и тяхна грешка (на украинците), защото те продължават да бомбардират жилищни райони в руските гранични територии, включително Белгород“, добави Путин. Той подчерта, че руските сили, подели на 10 май изненадваща офанзива в Северна Украйна, напредват всеки ден в Харковска област, както е предвидено.

Офанзивата разшири фронта в момент, в който силите на Киев са в отбранителна позиция в Източна и Южна Украйна на фона на недостиг на хора и на боеприпаси, отбелязва АФП. По време на тази изненадваща офанзива Москва постигна териториални придобивки, които са най-големите от края на 2022 г., и принуди Киев да мобилизира подкрепления от други фронтови зони.

Относно преговорите с Украйна, руският президент заяви, че ако Киев не иска да влиза в преговори, то и не трябва.

Путин призова за укрепване на формиращия се многополюсен свят. „Разбира се, необходимо е да се укрепи формиращият се многополюсен свят. Всички прекрасно разбират това, наясно са с него“, подчерта Путин. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят